top of page
El tancament de la Universitat de Barcelona i Josep Pla

La Universitat de Barcelona (UB), com d’altres edificis i institucions de la ciutat de Barcelona (cinemes, teatres, escoles, hospicis, etc.) va tancar les seves portes a conseqüència de la pandèmia de grip la tardor del 1918.  

gripUB.jpg

Façana de la Universitat de Barcelona. Arxiu de la Universitat de Barcelona (ES CAT UB 302634).

L’Arxiu Històric de la Universitat de Barcelona conserva en els seus fons nombroses fonts documentals que ens permeten aportar testimonis d’aquell històric tancament de la nostra Universitat. En aquest apartat de l'exposició hem volgut recuperar algunes d’aquestes fonts que, malgrat constituir una petita selecció, permeten apropar-nos a aquella situació i a com va afectar els estudiants de l’època.     

 

Així, el següent fragment de l’Acta del Consell Universitari del 29 de novembre del 1918, conservada a l’Arxiu Històric de la Universitat, deixa constància de la clausura de la Universitat de Barcelona per motius sanitaris el novembre del 1918. Prèviament s’havien suspès classes degut a la pandèmia, però en aquella reunió es va acordar procedir al tancament definitiu de la Universitat, argüint raons d’ordre públic i de prudència. La Universitat no tornaria a obrir les seves portes fins al mes de gener del 1919.

El Rector manifiesta que, el principal motivo que tenía para haber solicitado esta reunión era el solicitar el parecer de todos los consejeros respecto al mantenimiento del cierre de la Universidad hasta el mes de enero próximo y que si bien es verdad que las circunstancias sanitarias, que habían obligado a mantener suspendidas las clases habían mejorado notablemente, también es cierto que, como no ignoraba ninguno de los señores presentes y sin querer entrar en el fondo de asunto tan delicado, existía la posibilidad de una alteración de orden público y por lo tanto, la prudencia aconsejaba que de momento no se reanudaran las enseñanzas. Después de hacer uso de la palabra adhiriéndose a lo manifestado por el Sr. Rector los señores Raboso, Gomez, Sra. Gueroult, Sr. Fuxó, Castells, Benitez, y...

Acta de la sessió del Consell Universitari, 29 novembre 1918. Arxiu UB (ES CAT AUB CNS U 1918 11 29).

Igualment, a l’Arxiu de la Universitat de Barcelona es conserven documents d’un dels seus alumnes il·lustres, l’escriptor i periodista empordanès Josep Pla. Precisament El quadern gris (1966), probablement el llibre més important de la dilatada producció escrita de Josep Pla, un dietari de caràcter autobiogràfic escrit entre el 8 de març del 1918 i el 15 de novembre del 1919, constitueix una font recurrent al parlar del tancament de la Universitat de Barcelona per la descripció en primera persona del fet.

 

No en va, la suspensió de classes i el tancament va afectar directament al llavors jove estudiant de Dret, com a tants d’altres joves universitaris. Cal no oblidar que aquell dietari primigeni va ser escrit durant els anys més cruents de la pandèmia, 1918 i 1919 (Pla, 2004).

1918.png

Detall de la coberta de El Quadern gris. Josep Pla. Destino, 1997.

Afectat pel tancament de la Universitat i sense poder seguir temporalment els estudis a Barcelona, Josep Pla va passar el confinament retornant a la casa familiar de Palafrugell, a l’Empordà. Aquella situació i la inquietant sensació de conviure amb la mort va ser probablement el germen de la seva vocació literària,  o almenys ell identificà en aquell context de confinament el despertar de la seva “diabòlica mania d’escriure” (Pla, 1966).

Però, a més a més de tenir una profunda incidència en les seves inclinacions literàries, el tancament de la Universitat a causa de la pandèmia també va posar al llavors estudiant de 21 anys en gestions i problemes propis de qualsevol estudiant afectat per la situació. Josep Pla feia anys que estudiava a Barcelona i l’epidèmia de grip va coincidir amb les darreries dels seus estudis universitaris, que havia cursat amb resultats no massa extraordinaris. En aquest sentit, cal dir que l’Arxiu Històric de la Universitat de Barcelona custodia una quantitat ingent d’expedients acadèmics i, entre ells, també el de Josep Pla. La seva fitxa acadèmica constata que va començar els estudis de Dret l’any 1914.  

miniestero.png

Expedient acadèmic de Josep Pla i Casadevall. Arxiu UB. (ES CAT UB 1074).

El tancament de la Universitat de Barcelona a causa de la pandèmia de grip va coincidir doncs, com s’observa en l’expedient acadèmic de Josep Pla, amb el seu darrer any de carrera universitària. Per tal de poder concloure els seus estudis, el jove va haver de sol·licitar exàmens extraordinaris. Entre els interessants documents que s’hi guarden, l’Arxiu de la Universitat de Barcelona conserva la sol·licitud que Pla va dirigir al Rector de la Universitat, Valentí Carulla i Margenat.

carta.png

Expedient acadèmic de Josep Pla i Casadevall. Arxiu UB (ES CAT UB 1074).

escat.png

Expedient acadèmic de Josep Pla i Casadevall. Arxiu UB (ES CAT UB 1074).

Pla va aconseguir finalitzar els seus estudis de Dret l’any 1918. Immediatament, però, el recentment llicenciat va començar a col·laborar amb el diari Las Noticias i La Publicidad, començant una brillant carrera com a periodista amb un estil molt particular dominat per la ironia i l'observació detallada de la realitat més propera. Les seves anotacions de 1918 i 1919 sobre la grip i sobre el tancament de la Universitat ja deixaven paleses les qualitats del jove Josep Pla, que va ser capaç de sobreposar-se a l’aïllament, la por i la incertesa i fonamentar en aquells difícils moments la que seria una brillant carrera literària. No deixa de sorprendre veure com aquella carrera extraordinària va començar a caminar en el marc de circumstàncies i problemes mundanals d’un estudiant més afectat per la pandèmia. 

Copy%2520of%2520gripUB_edited_edited.jpg
La grip a la UB
UB
bottom of page