top of page
9788413640877.png

La agonía de una civilización y otros escritos de Marsella

En junio de 1940 Simone Weil abandona París, tras ser declarada ciudad abierta por los alemanes, y se traslada a Marsella, donde residirá hasta mayo de 1942. Es ésta una etapa de excepcional creatividad en la biografía intelectual de esta autora, un tiempo de espera en el que hace de Marsella y su entorno un lugar de encuentros y experiencias decisivos, un tiempo, en fin, de amistad y trabajo teórico, del que dan cuenta los ensayos y cartas, traducidos al castellano y recogidos en este volumen. 

Screenshot 2023-04-04 at 13-32-21 scan.pdf.png

L'any segon de la guerra 

Recull d’articles publicats a Meridià, setmanari del Front Intel·lectual Antifeixista 

L'any segon de la guerra. Recull d'articles publicats a Meridià, setmanari del Front Intel·lectual Antifeixista és una aproximació al pensament filosòfic de Maria Carratalà [...], una figura que defensà la participació activa de la dona en els àmbits culturals i intel·lectuals durant els anys vint i trenta del segle XX. Com diu en la introducció Joan Cuscó, aquest volum que teniu a les mans són "els seus darrers textos, publicats a la revista Meridià i que ella preparà per a una edició a part que mai no es dugué a terme. Són, a més, la seva darrera obra escrita, una síntesi de la seva filosofia. Després, s'imposà el silenci i l'oblit". Aquesta obra, doncs, aplega el pensament d'una autora que cal recordar.

9788499656427.jpg

Assaigs morals

(1955-1966)

Els tres grans assaigs d’Alexandre Galí que es publiquen aquí per primera vegada: Assaig sobre l’evolució moral en la cultura d’Occident, La legalització de la mentida i la violència i La deshumanització del món, reprenen d’una manera més àmplia les reflexions sobre el món moral de la segona meitat de la dècada dels trenta del segle passat [...]. Els tres escrits que aquí reunim amb el títol Assaigs morals (1955-1966), més la recuperació i la publicació dels Assaigs de vida devota, la publicació amb el títol El món moral dels tres estudis breus redactats en paral·lel i la publicació del que podia haver estat l’inici d’un assaig anterior sobre la naturalesa del femení, proporcionen una informació més completa de les preocupacions intel·lectuals d’Alexandre Galí en els darrers anys de la Catalunya republicana i permeten entendre millor els assaigs posteriors, tant els publicats en vida com els publicats pòstumament amb l’empenta de l’edició de les Obres completes.

9781108471190.jpg

Cambridge Companion to Plato

The first edition of the Cambridge Companion to Plato (1992), edited by Richard Kraut, shaped scholarly research and guided new students for thirty years. This new edition introduces students to fresh approaches to Platonic dialogues while advancing the next generation of research. Of its seventeen chapters, nine are entirely new, written by a new generation of scholars. Six others have been thoroughly revised and updated by their original authors. The volume covers the full range of Plato's interests, including ethics, political philosophy, epistemology, metaphysics, aesthetics, religion, mathematics, and psychology. Plato's dialogues are approached as unified works and considered within their intellectual context, and the revised introduction suggests a way of reading the dialogues that attends to the differences between them while also tracing their interrelations. The result is a rich and wide-ranging volume which will be valuable for all students and scholars of Plato. 

Captura de pantalla 2023-04-04 181214.png

Colleción de Textos

Esta edición forma parte del proyecto de traducción, encuentro y consolidación de las obras del profesor Gonçal Mayos Solsona. El proyecto consiste en la traducción de las obras a 3 idiomas diferentes: portugués, castellano y catalán [...]. Gonçal Mayos Solsona es doctor en filosofía por la UB, investigador de la Unviersité Paris - René Descartes, Universität Heidelberg y Hegel Archiv de la ruhr-universität bochum. [...]. Es catedrático de Filosofía del Departamento de Filosofía de la Universidad de Barcelona (UB), coordinador del doctorado en "Ciudadanía y Derechos Humanos", codirector de GIRCHE, Grupo Internacional de Investigación "Historia, Cultura y Estado" y director de OPEN-Philosophy (Open Network for Postdisciplinarity and Mcarophilosophy), y consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Captura de pantalla 2023-04-04 143221.png

Democràcia i ètica social 

A Democràcia i ètica social (1902), Jane Addams exposa un seguit d’exemples de la quotidianitat per il·lustrar els dilemes morals que plantejava el treball social dut a terme per les estadantes de la Hull-House, la residència amb funcions de centre cultural i formatiu que va fundar pocs anys abans de la publicació d’aquest llibre. Des d’una perspectiva radicalment democràtica, la filòsofa hi observa amb agudesa les patologies industrials causades per l’acceleració del sistema capitalista i la feblesa de les institucions governamentals per fer-hi front. El volum condensa l’àmplia diversitat d’interessos d’Addams, entre els quals hi ha l’obra caritativa, les relacions filials, la socialització de la feina domèstica, l’educació i la corrupció política. Llegida avui, aquesta obra sorprèn per l’interès històric que suscita i per l’actualitat candent de les qüestions que aborda. 

9780367632816.jpg

Eric Voegelin’s Political Readings

From the Ancient Greeks to Modern Times

Eric Voegelin’s Political Readings fills a critical void by providing an original approach to studying the work of Eric Voegelin, one of the major political philosophers of the twenty-first century. Across six chapters, experts guide the reader from classical to modern times presenting six political philosophers who have had an impact on the life and philosophical production of Eric Voegelin. Philosophers examined include Plato, Aristotle, Saint Augustine, Hobbes, Weber and Kelsen. Through this innovative structure, the chapters collectively illustrate how Voegelin was an exceptional thinker through his engagement with political philosophers both modern and antique. The plurality of unique, academic perspectives and voices enriches our understanding of Voegelin’s own thought while also encouraging a re-think of ancient and modern thinkers, and the transformation and continuity between these. Designed for students and scholars alike, Eric Voegelin’s Political Readings will appeal to all those with an interest in Voegelin as well as readers familiar with classical and modern political philosophers.

9788430984589.jpg

Expulsión de la bestia triunfante

En el otoño de 1584, tras haber publicado en los meses precedentes los tres diálogos cosmológicos que ampliaban el heliocentrismo copernicano en la dirección de un universo infinito, eterno y homogéneo, con una infinitud de sistemas planetarios y con la Tierra elevada a la dignidad de un astro divino, Giordano Bruno publica la Expulsión de la bestia triunfante, en la que expone las consecuencias morales, políticas y religiosas de la verdadera cosmología, restaurada tras la demolición del universo aristotélico-cristiano. Sirviéndose, como recurso mnemotécnico, del difundidísimo, aunque falso, esquema de las cuarenta y ocho constelaciones de la esfera de las estrellas fijas, Bruno expone la secuencia de virtudes que se elevan al cielo estelar (alegoría del sujeto humano individual y colectivo) en sustitución de los vicios que han prevalecido (bestia triunfante) en los siglos anteriores. [...] Bruno presenta la nueva configuración ética, política y religiosa del sujeto humano individual y colectivo que devolverá la paz a Europa poniendo fin a las guerras de religión, mediante la nueva alianza del poder político con la filosofía, una alianza que pondrá la religión cristiana al servicio de un poder político soberano, promotor de la convivencia y del progreso social. 

Captura de pantalla 2023-04-04 152109.png

Filòsofes de la contemporaneïtat

El pensament no té gènere, però, així i tot, el cànon filosòfic és presidit per un il·lustre panteó d’homes blancs, i les dones —malgrat les aportacions notables que han fet a la història de les idees— encara no hi tenen entrada. En aquest volum, Núria Sara Miras contribueix a bastir una tradició alternativa de la filosofia contemporània, més plural i diversa, que doni a conèixer els textos d’algunes de les pensadores més rellevants i que incorpori alhora la seva praxi política i els moviments socials emancipadors que han impulsat. Jane Addams, Charlotte Perkins Gilman, Judith Shklar, Angela Davis, Audre Lorde i Vandana Shiva —les sis autores incloses en aquesta breu genealogia de filòsofes dels segles XX i XXI— són dones valentes, pioneres que han provat de comprendre els canvis ràpids i convulsos de la seva època i han donat resposta a les qüestions més candents del moment amb reflexions i estratègies innovadores. Filòsofes de la contemporaneïtat reivindica la plena actualitat dels seus punts de vista i l’originalitat de les seves obres transgressores, i es proposa de preservar-ne el llegat

B0BCXH4S35_45f0274b_cover.jpeg

Homo obsoletus

Precariedade e desempoderamento na turboglobalizacao

Homo Obsoletus: Precariedade e desempoderamento na turboglobalização constata os já muito claros problemas da sociedade pós-moderna na relação com o indivíduo. Tornamo-nos algozes do nosso próprio desenvolvimento e, muitas vezes, vítimas das nossas muitas possibilidades. O livro começa comparando a atual sociedade capitalista cognitiva turboglobalizada e pós-fordista ao labirinto do deserto (do conto “Os dois reis e os dois labirintos”, do livro Aleph de Jorge Luis Borges). Apresentando uma contrapartida ao labirinto clássico que se equipararia à já superada sociedade fordista. Vivemos hoje em um mar de possibilidades e caminhos a se seguir, porém, ao mesmo tempo, despreparados e muito exigidos. Dessas exigências surgem as patologias sociais emblemáticas do pós-fordismo. O perigo da obsolescência, a angústia e os desafios do empoderamento cidadão geram um cansaço digno de comparação ao cansaço da busca por saída num deserto escaldante e repleto de direções perigosamente disponíveis. Uma sensação de esforço infinito.

5369.webp

Justiça o qué e uma decisao justa?

Uma Ideia de Justiça Ibero-Americana

Uma das questões mais tormentosa para sociedade ibero-americana diz respeito ao significado de JUSTIÇA, em especial, a concepção de justiça a ser observada pelos juízes ibero-americanos. Dizer que o juiz, ao julgar, deve ser justo, é dizer o óbvio em um Estado Democrático de Direito. Porém, a dificuldade não está no dizer, mas, sim, no compreender e reconhecer a existência de uma decisão justa, pois não há nada mais prejudicial para a democracia, para a legitimação do Poder Judiciário e para a preservação da ordem social do que o sentimento de que determinada decisão judicial não é justa. Diante dessa perplexidade da teoria da decisão, o presente trabalho, com base no Código Ibero-Americano de Ética Judicial, e com fundamento nas melhores doutrinas filosóficas, vem oferecer ao leitor uma concepção particularizada de critério de justiça, indicando um método que mais se aproxime das vicissitudes e das particularidades existentes nas culturas regionais ibero-americanas.

Captura de pantalla 2023-04-04 145757.png

Mark Fisher: los espectros del tardocapitalismo

¿Cómo resistir a la lenta agonía de la lógica neoliberal y su asfixia cultural? Esta cuestión subyace en toda la obra de Mark Fisher, el primer pensador que hizo de su blog un espacio experimental de comunicación; teórico y activista cultural que reflexionó sobre su origen de clase, profesor de enseñanza secundaria y miembro, en sus inicios, de la CCRU, un colectivo interdisciplinar de académicos, artistas y estudiantes dedicados a la investigación cibernética -del que se distanció posteriormente-. Fisher supo ver tanto en la cultura de masas como en la contracultura contemporánea, especialmente en la música popular y la escena pospunk, una posible respuesta estética y política a lo que llamó Realismo Capitalista. Leer al pensador modernista popular británico hoy ayuda a plantear los términos de la batalla cultural que se está librando en el capitalismo tardío. Su trabajo como catalizador, crítico musical y profesor no sólo ha influido a toda una nueva generación de lectores, sino que brilla como un lúcido ejemplo de teórico comprometido ante las insidiosas realidades de la cultura digital y sus patologías. 

9788411070881.webp

Mi herida existía antes que yo

Feminismo y crítica de la diferencia sexual

Este ensayo analiza los riesgos y encrucijadas a que se enfrentan los distintos discursos feministas de un tiempo a esta parte. Es difícil sustraerse tanto a la tentación del victimismo como a la de una historia monumentalista de grandes heroínas, y también resulta complicado evitar pensar en una esencia femenina constituida y atravesada por unos «patrones de dominación», en palabras de Simone de Beauvoir. Más allá de códigos, prejuicios y dogmas, el libro de Laura Llevadot establece un ilustrador mapa del feminismo contemporáneo, se enfrenta a las trampas de un lenguaje heredado que nos impide pensar por cuenta propia y, finalmente, nos impulsa a desnaturalizar cuanto de artificial y construido hay en la diferencia sexual.

79dbe950-faf6-455d-b191-1ae18ee32282.ba203fc317f4e564486e300e4082e4f4.jpeg

Michael Maestlin's manuscript treatise on the Comet of 1618

An edition and translation of manuscript WLB Stuttgart, Cod. Math. 4º 15b, Nr. 8

Michael Maestlin (1550-1631), professor of mathematics at the University of Tübingen, was a leading protagonist of the astronomical and cosmological revolution that began with Copernicus. Famous for first introducing Copernicanism to Kepler, Maestlin also wrote important treatises on the supernova of 1572 and the comet of 1577 that mark significant steps in the elimination of celestial immutability and the reinforcement of the Copernican worldview. This first critical edition of Maestlin's German manuscript treatise on the comet of 1618 is accompanied by an English translation and a thorough commentary. An extensive introduction situates Maestlin's treatise in the broader context of the contemporary politico-religious conflict and cosmological discussion newly expanded to the debate on sunspots discovered with the telescope. 

61yV0g2HRoL.jpg

De mundi recentioribus phaenomenis

Cosmologie et science dans l'Europe des Temps modernes, XVe-XVIIe siècles. Essais en l'honneur de Miguel Ángel Granada

Sur les phenomenes les plus recents de l'univers: le titre de ce recueil d'essais offerts a Miguel Angel Granada est emprunte a l'ouvrage de Tycho Brahe sur la comete de 1577. Il fait allusion au lien entre les prodiges qui ont traverse le ciel, entre la fin du 16e et le debut du 17e siecle (les supernovas de 1572 et de 1604, les grandes cometes de 1577 et 1618) et les renouvellements profonds, philosophiques, religieux, culturels, qui ont marque cette periode. Ce lien, le travail mene par Miguel Angel Granada depuis une trentaine d'annees n'a cesse de l'approfondir. En explorant la complexite de ce qu'on appelle la Revolution scientifique, il a aussi ete un acteur majeur de la transformation et de l'elargissement de l'histoire des sciences : l'etude de l'astronomie mathematique, longtemps centrale, s'integre desormais a une histoire des savoirs, des institutions, des contextes politiques et religieux. Les articles qui composent ce recueil s'inscrivent dans ce sillage. Ils s'inspirent des decouvertes et des idees de ce grand chercheur, et prolongent certaines de ses enquetes, en abordant tous les domaines, de la metaphysique a l'astrologie [...]

41IhFx97JsL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

Plato's Phaedo

Forms, Death, and the Philosophical Life

Plato's Phaedo is a literary gem that develops many of his most famous ideas. David Ebrey's careful reinterpretation argues that the many debates about the dialogue cannot be resolved so long as we consider its passages in relative isolation from one another, separated from their intellectual background. His book shows how Plato responds to his literary, religious, scientific, and philosophical context, and argues that we can only understand the dialogue's central ideas and arguments in light of its overall structure. This approach yields new interpretations of the dialogue's key ideas, including the nature and existence of 'Platonic' forms, the existence of the soul after death, the method of hypothesis, and the contemplative ethical ideal. Moreover, this comprehensive approach shows how the characters play an integral role in the Phaedo's development and how its literary structure complements Socrates' views while making its own distinctive contribution to the dialogue's drama and ideas. 

80197.jpg

Privilege walk

Una eina socioeducativa per reflexionar sobre gènere, capacitats i salut mental 

El Privilege Walk és una dinàmica grupal coneguda i practicada en tallers feministes i antiracistes, que té l’origen en un article publicat el 1989 per la pedagoga estatunidenca Peggy McIntosh. El manual reconstrueix el marc teòric en què es basa aquesta dinàmica i hi aprofundeix fent servir els conceptes que s’han elaborat des de la pedagogia crítica i compromesa i des de l’educació per a la justícia social. S’hi introdueixen nocions fonamentals com ara privilegi, opressió i interseccionalitat a fi de comprendre com el gènere, la raça, la classe i les capacitats són determinants a l’hora de poder-nos desenvolupar plenament en societat. L’obra ofereix adaptacions temàtiques de la dinàmica perquè es pugui emprar en diversos contextos socioeducatius i afavorir un debat crític al voltant del gènere, les capacitats, els drets i llibertats, i la salut mental. A més, s’hi recull tot un seguit d’indicacions metodològiques en diferents versions per tal que se’n pugui seleccionar la que més convingui en cada situació pràctica: a l’aire lliure, amb tauler o sistema de punts, amb cartes de colors i amb personatges (amb la tècnica de dramatització o en línia). [...]

relacion_razon_pasion.png

La relación razón-pasión

Aristóteles, R. Descartes y J. Butler

La relación razón-pasión: Aristóteles, Descartes y Butler aborda uno de los problemas presentes en cualquiera de los autores que han tratado de explicar el factum de la moralidad: ¿cuál debe ser el papel de las pasiones en la vida moral? ¿cómo lidiar con ese deseo que a menudo se opone a lo que la razón estima como lo debido? En esta monografía se analizan las respuestas que a estas cuestiones, entre otras, ofrecen Aristóteles, R. Descartes y J. Butler, tres filósofos pertenecientes a tiempos y tradiciones diferentes, pero unidos por la convicción de que las pasiones son una parte imprescindible de la actividad moral. Su coincidencia se extiende también a la necesidad de que esa energía que proviene de las pasiones sea encauzada por la razón pues, de lo contrario, tiende a desbordarse. Aristóteles es el autor que, en mayor medida, ha planteado el tema de las pasiones en contextos diferentes, contextos como la retórica, la poética y la educación, y, por eso mismo, el análisis de sus textos ha requerido de mayor dedicación. Este texto muestra los entresijos de la moralidad de la mano de tres pensadores clásicos, e invita al lector a conocer y a reflexionar sobre qué son las pasiones y por qué han sido objeto de controversia a lo largo de la historia del pensamiento occidental.

robotica-etica-y-politica.jpg

Robótica, ética y política

El impacto de la superinteligencia en el mundo de las personas

Esta obra trata de los retos humanos de la inteligencia artificial y de la importancia de la ética y la política para responder ante ellos. El futuro de la superinteligencia es tan estimulante en sus ventajas como incierto e incluso inquietante en algunos de sus usos y consecuencias en el orden de la vida en general y, en particular, del ser humano y sus valores. El robot no es una máquina puramente computacional. No tiene sentimientos ni intencionalidad, pero sí la racionalidad más que suficiente para tomar decisiones por su cuenta. Los algoritmos le permiten dar respuestas imprevistas incluso ante las situaciones más complejas. Puede haber robots benéficos y liberadores, pero también robots déspotas y criminales. ¿Somos los humanos actuales seres suficientemente desarrollados en el curso de la evolución como para conocer y tener bajo control a seres que ya nos superan en inteligencia?¿Tiene interés en nuestro estado evolutivo actual el tener bajo control algo de constitución tan nueva y de funciones tan impactantes sobre nosotros como es el robot? Si lo tiene, hemos dado un paso adelante en la preservación de la naturaleza y de la inteligencia natural. Si no lo tuviera, estaríamos perdidos. 

Captura de pantalla 2023-04-04 182321.png

Sobre l’home

Elements de filosofia: secció segona

«Encara que entre alguns animals hi hagi organitzacions polítiques, no els són un impuls prou gran per viure bé —no mereixen, per tant, que les considerem— i s’esdevenen entre animals inermes que no necessiten gaires coses. Entre aquests animals no hi és l’home, el qual, de la mateixa manera que les espases i els canons de mà (armes humanes) superen les banyes, les dents i els fiblons (armes animals), així també ell, afamat fins i tot de fam futura, supera en rapacitat i crueltat llops, ossos i serps, que no són rapaços més enllà de la fam ni cruels llevat que estiguin ferits. Per això s’entén fàcilment tot el que devem a la parla, gràcies a la qual vivim en societat, mitjançant els pactes, segurs, feliços i refinats; podem viure-hi, vull dir, si volem.» 

41uJBTp05aL.jpg

A sociedade do controle?

Macrofilosofia do poder no Neoliberalismo 

Nosso livro, construído ainda em Barcelona, intui muito do que a sociedade do (des)controle anuncia ser. Não temos as respostas: temos as dúvidas. A cultura ocidental é, aliás, a cultura da dúvida, e é por perguntarmos que pudemos avançar tanto. Tanto que, às vezes, damos aparentes passos para trás. Aparentes, sim; enquanto nos lembrarmos de que sabemos da liberdade, da política, do carinho e dos abraços, a ausência deles é uma loucura de que vamos duvidar e contra a qual vamos lutar, sempre. Não devemos temer nem uma nem outra: nem a loucura da esperança na história (e na razão) nem a luta que ela nos instiga. “Projetamos o presente livro como o necessário exercício dos dias atuais de diagnosticar realista e rigorosamente as sociedades de controle (cujo estágio superior pode ser a ameaçadora ‘sociedade do confinamento’); para assim recompor eficientemente uma ampla aliança das forças sociais progressistas e preparar uma potente estratégia de resposta. [...]

978-3-031-00921-1.webp

Women in Pragmatism

Past, Present and Future

This book offers a selection of the papers of the Women in Pragmatism International Conference held at the University of Barcelona in January 2020. The conference gathered women and non-binary scholars from twelve different countries. This was the first pragmatist conference organized entirely by women and non-binary persons. It has initiated a stable network of mentoring and support analogous to other women philosophers' organizations. The book provides paths to reconstruct the roots of pragmatism, integrating the works of women pragmatists of the past and linking them to the current developments of feminist and pragmatist topics. Scholars of different countries, status, and backgrounds serve as a powerful example of the trend toward interdisciplinary cooperation and versatility we might expect for the future of pragmatism. The book is of interest for scholars interested in both pragmatism and feminism, from various perspectives ranging from psychology to semiotics, logic, and sociology, wishing to expand their horizons and understand their relevant interactions. 

bottom of page