top of page

Biografia

Mary Nash (1947) és una historiadora irlandesa que ha destacat per les seves investigacions sobre la història de les dones i el feminisme a Espanya. Nascuda a Limerick, Irlanda, es va llicenciar en història per la University College Cork i es doctorà a la Universitat de Barcelona. Viu a Barcelona des de principis dels anys 1970.

És Catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona i Doctora Honoris Causa per la Universidad de Granada (2010) i per la Universitat Rovira i Virgili (2018). Fundadora i Directora del Centre d'Investigació Històrica de la Dona de la Universitat de Barcelona (1982-1991), fou directora del Grup de Recerca Multiculturalisme i Gènere i fundadora de la Asociación Española de Investigación Histórica de las Mujeres (1991). Co-directora de Arenal. Revista de historia de las mujeres (1994-), és membre fundadora del consell de redacció de Historia Social i va exercir de Presidenta de la Comissió d'Humanitats del CLIC de l´AQU.

És especialista en història de les dones, els feminismes, representacions culturals de gènere, moviments socials i diversitat cultural al segle XX. La seva recerca pionera es va centrar en les dones i la resistència antifeixista durant la Segona República i la Guerra Civil. Ha publicat sobre feminismes, ciutadania, cultures polítiques i les fronteres canviants entre públic i privat i també sobre els feminismes en el marc de la transició democràtica espanyola. Els últims anys s´ha consagrat a l'estudi de la intersecció entre discursos d´alteritat, diversitat cultural, gènere i turisme de masses com a escenaris transformadors de pràctiques socials i de gènere a la societat catalana i espanyola.

És autora de nombrosos llibres i articles que podeu consultar en detall a l'apartat de Bibliografia. Destaquen entre d´altres: Rojas. Las mujeres republicanas en la guerra civil; Mujeres en el mundo. Historia, retos y movimientos; Dones en transició. Les dones en la Barcelona de la Transició; Inmigrantes en nuestro espejo. Inmigración y discurso periodístico en la prensa española; Treballadores: un segle de treball femení a Catalunya.

Ha editat, entre d´altres, els llibres: Ciudadanas y protagonistas históricas. Mujeres republicanas en II República y la Guerra Civil; Represión, resistencias, memoria: las mujeres bajo la dictadura franquista  i Feminidades y Masculinidades. Arquetipos y prácticas de género (2014). La seva bibliografia com editoria la podeu consultar aquí.

Entre els seus articles recents destaquen: «Yo también soy adúltera»: Sororidad, hermanas adulteras y los retos feministas de la Transicion a las creencias establecidas sobre el genero". En: Creencias y disidencias, experiencias políticas, sociales, culturales y religiosas en la Historia de las Mujeres. vol.1, 2020;  "Turismo, género y neocolonialismo: la Sueca y el donjuán y la erosión de arquetipos culturales franquistas en los 60". Historia Social, n.° 96, 2020.

Els treballs de Nash han estat traduïts a diversos idiomes i han estat reconeguts amb diversos premis, com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1995), la Medalla al treball President Macià (2004) i el Premi Narcís Monturiol (2019).

 
 
marynash.png
bottom of page